Αναζήτηση στο site


Επαφή

PIRACIES.GR

E-mail: piracies@piracies.eu

ΕΕ: Στην κλίνη του... Προκρούστη βάζει η Ευρωβουλή τα δικαιώματα των επιβατών!

2009-04-23 15:01

Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι, λέει η λαϊκή σοφία, που στην περίπτωση της θεσμοθέτησης των δικαιωμάτων των επιβατών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάει γάντι!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση (όπως αναφέρεται) ή στο… πόδι (όπως λέμε εμείς), ψήφισε δύο προτάσεις κανονισμών της Επιτροπής, βάζοντας στην  κλίνη του Προκρούστη τα δικαιώματα των  επιβατών.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

Στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, οι ευρωβουλευτές «αλληθώρισαν» προς την πλευρά των πλοιοκτητών, εξαιρώντας την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης  σε  περιπτώσεις «ανωτέρας βίας», όπως σε ακραίες παλιρροϊκές καταστάσεις, σε θυελλώδεις άνεμους και στο σχηματισμό πάγου.

Σε περιπτώσεις, δηλαδή, που μπορούν να προγνωστούν!

  • Άσε αυτό το «ανωτέρας βίας», που προϋποθέτει, ατέρμονες δικαστικές μάχες, μέχρι να διαλευκανθούν νομικά οι συνθήκες! 

  • Άσε που όλοι θα επικαλούνται «ανώτερη βία» για να μην αποζημιώνουν!

  • Άσε που και οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις μπορούν να «κόψουν κουστούμι» με «πατρόν» την «ανώτερη βία» και στις καθυστερήσεις, αποδίδοντας τα αίτια σε τρίτους παράγοντες (κυκλοφοριακό φόρτο στα λιμάνια, κ.λπ.)!

Πιάσε, τώρα, τις οδικές μεταφορές με άλλη… εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, στις μεταφορές με λεωφορεία και πούλμαν εντός των πόλεων και των προαστίων!

Για την… προστασία των «μικρών μεταφορικών επιχειρήσεων», οι ευρωβουλευτες ζήτησαν την εξαίρεση καταβολής αποζημίωσης όταν το δυστύχημα οφείλεται σε συνθήκες «πέραν του ελέγχου τους».

Δηλαδή, πάλι τα δικαστήρια θα πιάνουν δουλειά για να βρουν τις… συνθήκες.

ΥΓ: Όταν πιάσουμε στα χέρια μας το τελικό – πλήρες κείμενο, τα ξαναλέμε για τα «ΜΗ δικαιώματα» των επιβατών.